Har det noe å si om man har samme farge på samme sted hele tiden for slutt resultatet når det gjelder strikking? Jeg mener ja. Bildet under er noe jeg strikket for flere år siden, og ullstrikk hadde jeg ikke gjort så mye av på over 20 år.. Og jeg glemte min barnelærdom at det er viktig å holde styr på fingre og tråder når man strikker for å få et pent resultat.
Og her ser dere at både votteneog luen er veldig ujevnt strikket. Og det er ikke maskene som er ujevne men det at jeg ikke holdt styr på to ulltråder, etter 20 år med mest bomullsstrikk slik som duker og gardiner. Det var veldig rart å strikke med ull og to tråder igjen.. :-)
Jeg fikk ganske fort inn det å strikke mønster igjen, og jeg har en tråd over pekefinger, og den andre kaster jeg.
(har fått spørsmål av en på Strikkesida når den var ny på FB om begge tråder over pekefinger og hvordan det da er...Og jeg testet, og fant ut tror jeg at det ikke bare er rekkefølgen av trådene som har noe å si, men også om du tar tråden over eller under den nærmest strikketøyet...Dette skal jeg teste ut, legger ut resultatet i innlegget her når jeg har sett mer på det. Men det kan ta litt tid, for har ingen ufoer som jeg kan teste, så må legge opp og strikk litt)
Da har jeg teste litt med det å strikke med to tråder over pekefinger, og det viste seg at det ikke bare var rekkefølgen av fargene som hadde noe å si. Det var også om du tar tråden over eller under den som ligger innerst ved strikketøyet. Gjør oppmerksom på at jeg ikke strikker på denne måten, men testet det ut og kom til følgene result:
1. Bunnfargen innerst mot strikketøyet, mønsterfargen ytterst, da vil bunnfargen bli dominant hvis du tar henter mønsterfargen over bunnfargen.
2. Bunnfargen innerst mot strikketøyet, mønsterfargen ytterst, da vil mønsterfargen bli dominant hvis du henter mønsterfargen under bunnfargen.
Og vise versa med mønsterfargen innerst mot strikketøyet.
(4. Mønsterfargen innerst mot strikketøyet, bunnfargen ytterst, da vil mønsterfargen bli dominant hvis du tar henter bunnfargen over mønsterfargen.
5. Mønsterfaren innerst mot strikketøyet, bunnfargen ytterst, da vil bunnfargen bli dominant hvis du henter bunnfargen under mønsterfargen.)
Så for de som strikker med to farger over pekefinger er det ikke bare rekkefølgen av fargene på pekefinger som har noe å si for hva som blir dominant og ikke, også om du "fisker" opp tråden over eller under den andre tråden.
Du kan veldig lett se på baksiden hvis du blander trådene. På bildet under ser dere ganske høyt oppe at det er på vrangen at det er to hvite "striper", og det er der jeg har skiftet dominant farge.
Ha ALLTID samme farge på samme sted eller finger. Da blir strikkingen jevn, og du kan bestemme hvilken som blir dominant. Du ser dette også veldig fort på baksiden om du tar feil.
Hos oss som kaster en tråd, er det den over pekefinger som er dominant. Dvs at den blir liggene oppå den ikke dominante fargen i strikkigne, og derfor strikker jeg alltid lus med lusefargen over pekefinger, fordi lusa da blir liggene oppe på bunnfargen....Syns ofte hvis jeg kaster med lusefargen at den forsvinner ned i bunnfargen.
Denne ullkurven strikket jeg for lenge siden, og testet ut med dominant og ikke dominat farge. Og her er vranga og retta før toving. Hvis du i strikkingen plutselig ser på baksiden at rekkefølgen av tråden forandrer seg underveis så har du nok byttet om på trådene. Ikke bestandig så lett å se de på retta mens man strikker. På baksiden derimot sees det lett.
Jeg tenker alltid på hvoran jeg vil at mønsteret skal se ut på forsiden, og hvilken som skal være dominant og ikke dominant før jeg begynner å strikke. Og bytter ikke underveis. Som oftest så ender jeg opp med å ha mønsterfargen dominant (over pekefinger) og kaste bunnfargen. Under kommer et eksempel på sokker som er strikket med samme garn, bare byttet om på hvilken fingerfargene. Og på striper er det enorm forskjell.
På Selbutunikaen har jeg bevist byttet om på hvilken farge som er dominant og ikke dominant på de to rosebårdene. Den nederst har mønsterfargen dominant, og den øverste har bunnfargen dominant. Jeg syns det er en morsom efekt og bruker den av og til i strikkingen.
Når du strikker frem og tilbake så er det viktig å huske på å bytte "finger". Jeg har skrevet litt om dette.
Hvis du henter opp trådene for hver gang får du ingen slik effekt, for da blir det ingen dominant farge. Problemet er at tråden da tvinner seg, og man må tvinne opp...for der ønsker jeg ofte at begge fargene skal være like dominerende. Under ser du hvordan noen ting jeg har laget blir seene ut etter toving ved at begge farger er like dominante. Brukt det også på Leedsvottene og andre votter med skrift for syns det ble penest.
Da håper jeg at jeg har holdt tunga rett i munnen, og fått det riktig ned på papiret. Er det noe du lurer på så svarer jeg her i bloggen eller i en av de to gruppene jeg er mest aktiv i på FB Strikkestida og Galskap og Glede.
Og for dere som finner dette nyttig så del gjerne linken til andre strikkegrupper på FB eller i bloggen din. :-) Er koselig om noen har nytte av det jeg har skrevet her.
Første og siste del av innlegget ble publisert første gang 2011 på en blogg som nå er slettet. Delen i midten ble redigert inn i blogg innlegget når strikkesida på FB var ny.
Første og siste del av innlegget ble publisert første gang 2011 på en blogg som nå er slettet. Delen i midten ble redigert inn i blogg innlegget når strikkesida på FB var ny.
Hei
SvarSlettDette var interessant for en nybegynner. Trodde ikke det skulle ha noe å si hvordan man strikket med to tråder.
Ser du har bilde av Wolverhampton/wolves lue og votter. Fins det oppskrift?
Dette var et prakteksempel på Dominant farge i strikking. Viste mannen min (relativt fersk strikker) og dette fant han fascinerende. 🤗
SvarSlettNyttig info for meg ,tusen takk🧑🎄💐
SvarSlett