mandag 7. september 2020

Hvordan jeg unngår den kjedelige andre sokken.

 Mitt TIPS til å unngå at strikking blir kjedelig.


Ser at de siste dagene har det vært mye snakk om det kjedelige med strikking på flere FB grupper.

Jeg skal gladelig innrømme at det er ting innen strikking som jeg syns er kjedelig...men har lært etter år med strikking at det kan man UNNGÅ...Et eksempel fra min verden er at sokker kan ta fra 5 til 3 år hvis det er bare glattstrikk...


Når jeg skal strikke sokker fordi gubben fryser på beina så setter jeg meg ned med forskjellige diagrammer og denne gang havna jeg på et fra heftet til A Sibbern fra 1947...Jeg har en mal jeg strikker sokker etter og bruker blyant og viskelær og tegner over diagrammet tilpasser det til maske antallet jeg må ha på sokkene. Strikker så sokk 1 mens jeg noterer ned hva jeg gjør...og med engang jeg er ferdig med sokk 1 begynner jeg på sokk 2...og bruker mine notater. På denne måten blir ikke sokkestrikken kjedelig for meg...jeg må bruke hode og tenke kreativt og det blir morsomt og spennende. Jeg bruker tildels samme teknikk på gensere/kofter bruker nesten bare gamle oppskrifter selv om jeg har strikkebøker i bøtter og spann...Fordi jeg bruker gamle oppskrifter gjerne med mønster over det hele må jeg bruke hode og regne ut...Og for meg er det viktig å bruke hode mens jeg strikker har jeg funnet ut...ikke sikkert mitt tips er for alle men det er i hvertfall min måte å unngå at strikking blir kjedelig.

tirsdag 1. september 2020

Tå-opp sokker slik jeg gjør det.

Dette er mer en beskrivelse av fremgangsmåte enn oppskrift. Selve beskrivelsen og bildene ble tatt vår/sommer 2009 da alle snakket om Tå-opp sokker, og 52 par sokker 2009.
Jeg starter med å legge opp alt fra 15 til 21 masker etter hvor bred sokken skal være i tåa.

Strikker en omgang vrangemasker, snur strikker en omgang rett. Sett et merke dette er begynnelsen på omgangene senere. Fortsett videre ved å plukke opp masker i enden, oppleggskanten og siste ende viser:








Nå skal det være 4 pinner, men på to av dem er det bare en masker. På pinnene med en maske skal det legges ut en maske på hver side annen hver omgang.

Da vil tuppen se slik ut:. Du forsetter å legge ut til du har det maskeantallet som passer dine føtter, og eventuelle mønsterrapporter.




 På denne oppskriften har jeg valgt å lage noe jeg kaller enkel standard hel, jeg vet ikke hva den heter.
Jeg strikker til jeg kommer til begynnelsen på der det er naturlig at en hel skal komme på en sokk. Alle bein er forskjellige så mål på din egen fot eller en en sokk passer. På disse sokkene har jeg byttet farge slik at du ser lettere hvordan jeg gjør det.


Strikk fram og tilbake samtidig som du setter av 1 maske på hver side til ser at undersiden av helen er lang nok under foten, på mine sokker er det da som regel mellom 9-13 masker igjen på midtpinnen. på midt pinnen. Dette er avhengig av hvor mange masker du legger ut i tåpartiet.


Når du har kommet så langt så strikker du motsatt. Dvs at du nå tar med en maske i hver side helt til du har fått alle over på midt pinnen igjen. Jeg plukker ofte opp en maske i ved siden av den som skal strikkes og strikker disse sammen som en maske. Da unngår man store hull.

Når dette er gjort er det bare å strikke sokken så lang du vil ha den, og med så lang vrangbord som du selv ønsker.

Jeg har brukt dette diagrammet på sokkene. Hvit rute=rett, og prikker/rundinger=vrang. Undersiden er glattstrikk.



Lykke til!
Deler av dette er tidligere publisert i et forum og en annen blogg jeg hadde.
---
Copyright © Trulte og F. Myrvold(aka Rainwolf). Alle rettigheter er reservert. Hele bloggen med sine undersider har copyright. Materialet må kun benyttes til eget bruk. Det må ikke kopieres, brukes til å produsere varer for videre salg eller benyttes i arkiv/forum/hjemmesider eller databaser av noe slag uten tillatelse fra oss

lørdag 8. februar 2020

"Nuppegarn" og hvordan vaske hjemmestrikkede plagg.

Nupping er personavhengig. Nupping er avhengig av hva du har over genseren, og også luftfuktigheten og andre ting -Statisk elektrisitet er det som gjør at garnet nupper-.

Hvis du er en som garnet nupper på så finnes det en løsning som gjør at det kan nuppe mindre. I podcasten linket til litt lenger ned snakkes det om dette.

En annen gjenganger på strikkegrupper på FB er hvordan vaske strikketøyet.  Og da er det enkle svaret følg vaske anvisning på magebeltet.  Men her blir det svart i hytt og pine.  Det kan da ikke være så vanskelig og svare korrekt.

Hvis vi vasker feil kan noe sige annet kan krympe.  Garnfabrikantene har forsket på dette og brukt mange penger for at garnet skal beholde spenst og fasong etter vask.

I podcast ca 23 min inn til "Strikk på Landet Handsgarden Ep 43" gir de tips og råd for både  nupping og riktig vask.

(forøvrig er dette damer som er vel verdt å høre på, de sprer først og fremst strikkeglede men har også gode tips om smått og stort innen strikking til oss strikkere i alle sin podcast.)




Strikke inn trådender mens man strikker

Jeg har i lang tid nå strikket inn trådender mens jeg strikker så slipper jeg "trådhelvete" som må festes til slutt.  Dette har kommet over tid og startet egentlig med hvordan jeg gjør det ved lange sprang.  Og har prøvd å forklare det i FB grupper men det er vanskelig.  Fant plutselig denne om hvordan strikke inn trådender på drops etter at jeg har delt den flere steder så har andre også forstått hvor enkelt det kan gjøres.  Jeg må gjøre oppmerksom på at jeg har en tråd over venstre pekefinger og kaster den andre, men fremgangsmåten med å legge tråden bak over flere masker er den samme.  Man må bare være nøye til teknikken sitter.

Her er noen plagg jeg har brukt teknikken på.



Her er baksiden på den ene ermet ikke helt ferdig, men kan gi deg en ide om hvordan det ser ut på baksiden med denne trådfestemetoden.  Og det syns ikke på forsiden heller.