tirsdag 1. september 2020

Tå-opp sokker slik jeg gjør det.

Dette er mer en beskrivelse av fremgangsmåte enn oppskrift. Selve beskrivelsen og bildene ble tatt vår/sommer 2009 da alle snakket om Tå-opp sokker, og 52 par sokker 2009.
Jeg starter med å legge opp alt fra 15 til 21 masker etter hvor bred sokken skal være i tåa.

Strikker en omgang vrangemasker, snur strikker en omgang rett. Sett et merke dette er begynnelsen på omgangene senere. Fortsett videre ved å plukke opp masker i enden, oppleggskanten og siste ende viser:
Nå skal det være 4 pinner, men på to av dem er det bare en masker. På pinnene med en maske skal det legges ut en maske på hver side annen hver omgang.

Da vil tuppen se slik ut:. Du forsetter å legge ut til du har det maskeantallet som passer dine føtter, og eventuelle mønsterrapporter.
 På denne oppskriften har jeg valgt å lage noe jeg kaller enkel standard hel, jeg vet ikke hva den heter.
Jeg strikker til jeg kommer til begynnelsen på der det er naturlig at en hel skal komme på en sokk. Alle bein er forskjellige så mål på din egen fot eller en en sokk passer. På disse sokkene har jeg byttet farge slik at du ser lettere hvordan jeg gjør det.


Strikk fram og tilbake samtidig som du setter av 1 maske på hver side til ser at undersiden av helen er lang nok under foten, på mine sokker er det da som regel mellom 9-13 masker igjen på midtpinnen. på midt pinnen. Dette er avhengig av hvor mange masker du legger ut i tåpartiet.


Når du har kommet så langt så strikker du motsatt. Dvs at du nå tar med en maske i hver side helt til du har fått alle over på midt pinnen igjen. Jeg plukker ofte opp en maske i ved siden av den som skal strikkes og strikker disse sammen som en maske. Da unngår man store hull.

Når dette er gjort er det bare å strikke sokken så lang du vil ha den, og med så lang vrangbord som du selv ønsker.

Jeg har brukt dette diagrammet på sokkene. Hvit rute=rett, og prikker/rundinger=vrang. Undersiden er glattstrikk.Lykke til!
Deler av dette er tidligere publisert i et forum og en annen blogg jeg hadde.
---
Copyright © Trulte og F. Myrvold(aka Rainwolf). Alle rettigheter er reservert. Hele bloggen med sine undersider har copyright. Materialet må kun benyttes til eget bruk. Det må ikke kopieres, brukes til å produsere varer for videre salg eller benyttes i arkiv/forum/hjemmesider eller databaser av noe slag uten tillatelse fra oss

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar